Historisk rettssak

Av Laila Wold

I 2007 fikk Norge sin første rettssak om Lyme borreliose: Eivind Markhus, en tidligere veltrent idrettsmann og fotballspiller for Strømsgodset, anla erstatningssak mot staten ved Pasientskadenemnda for feil diagnose og manglende behandling.

Han fikk flåttbitt i 2000, men de norske testene klarte ikke å påvise borreliainfeksjon og dermed fikk han ikke intravenøs antibiotikabehandling som han bad om. Sykdommen utviklet seg og førte til at Eivind Markhus ble lam og avhengig av rullestol. Norske leger ga ham diagnosen ALS, en nervesykdom med dødelig utgang. Eivind Markus nektet å godta ALS diagnosen, vel vitende om at hans symptomer var forenelig med borreliose som kan imitere ALS-symptomer.

Sammen med sin kone dro han til USA i 2003 hvor det ble gjennomført tester som dokumenterte en aktiv borreliainfeksjon. Han fikk intravenøs antibiotikabehandling av en av de fremste ekspertene på borreliose både i USA og internasjonalt, dr. Burrascano. Den intravenøse antibiotikabehandlingen bremset utviklingen av sykdommen. Eivind Markhus anla sak mot staten ved Pasientskadenemnda fordi han ikke hadde fått langvarig, kraftig antibiotikabehandling for borreliainfeksjon. Han mente det norske helsevesenet har særdeles slett kompetanse på borreliose, og han ønsket å få belyst følgende:

  • Kronisk borreliose eksisterer.
  • Falske negative borreliatester forekommer ofte.
  • Langvarig antibiotikabehandling er nødvendig i behandling av kronisk borreliose.
  • Borreliose kan imitere andre alvorlige sykdommer, som ALS.

Til tross for blant annet to vitner fra USA med høy kompetanse på borreliose, dr. Burrascano og dr. Martz, tapte Eivind Markhus saken. Han måtte også betale Pasientskadenemndas saksomkostninger.

Ifølge referat fra Dagbladet 20.06.2007 sa dr. Martz følgende: «Hadde dette vært snakk om en ALS-sykdom som ikke er forårsaket av en nevroborreliose etter flåttbitt, skulle Eivind Markhus vært død for lenge siden. At han lever, viser at behandlingen han fikk for nevroborreliose i USA i 2003, virket.» Dr. Martz, som drev en borrelioseklinikk i Colorado, hadde selv hatt borreliose med ALS-symptomer, og han understreket i retten at han ble frisk takket være rask og nødvendig behandling med antibiotika. Dr. Martz deltar forøvrig i den prisbelønte amerikanske dokumentarfilmen om borreliose Under Our Skin, The Hidden Story of Lyme Disease. Det gjør også dr. Burrascano, som er ansett som en internasjonal leder når det gjelder etablering av standarder for å diagnostisere og behandle kroniske sykdommer. Han var med på å etablere International Lyme and Associated Diseases Society (ILADS ), og retningslinjene han har utarbeidet for behandling av borreliose, Advanced Topics in Lyme Disease, utgis av dem. (Se også Striden om Lyme borreliose.)

Etter avisreferatene å dømme, er det vanlig praksis at «saken skal vurderes etter norsk medisin», og det ble ikke tatt hensyn til hva utenlandsk ekspertise mente.

Flåttspesialist ved Folkehelseinstituttet uttalte forut for rettssaken at han var spent på utfallet fordi han hadde sett mange mennesker rundt om i Norge med feil diagnose lenge, og han mente det manglet ekspertise på området fordi mange av legene i landet ikke har god nok kompetanse. (NRK Vestfold )

Etter domsavsigelsen uttalte Eivind Markhus at dommen vil føre til at flere menneskeliv kan gå tapt, fordi det blir gitt feil diagnoser. Han tapte også den påfølgende ankesaken, og rettsakene fikk store økonomiske omkostninger for ham.

Eivind Markhus er en foregangsperson og hans pionerkamp står det all mulig respekt av. De fire punktene han ønsket å få belyst i 2007 – at kronisk borreliose eksisterer, falske negative borreliatester forekommer ofte, langvarig antibiotikabehandling er nødvendig i behandling av kronisk borreliose og at borreliose kan etterligne andre alvorlige sykdommer, som ALS – er blitt gjenstand for intense debatter, spesielt i løpet av det siste året. Mange er de pasienter som etter hvert har fått kjenne på kroppen at nettopp de punktene Eivind Markhus ønsket å få rettslig belyst, er høyst aktuelle for dem også.

En dag, Eivind Markhus, er det å håpe at du vil motta en kongelig fortjenstmedalje i edelt metall for å ha forsøkt og få belyst ulike sider ved en meget alvorlig sykdom – Lyme borreliose, og for å ha forsøkt og redde liv gjennom å advare norske helsemyndigheter mot en alvorlig, kommende sykdom –  trolig en epidemi, til tross for at du selv er hardt rammet av den invalidiserende sykdommen.

Publisert 13.06.2013

Eivind Markhus døde 1 januar 2017 i en alder av 52 år.
Fred over ditt minne, Eivind Markhus.

Lenker til Eivind Markhus sin sak
Eivind Markhus: Min historie (Norsk Lyme Borreliose-Forening)
Lenket til rullestol etter flåttbitt  (Dagbladet 29.05.2007)
Fikk dødsdom av norske leger  (Dagbladet 30.05.2007)
Avviser behandlingsfeil  (NRK Vestfold 18.06.2007)
Strømsgodset-spiller lam etter flåttbitt  (Dagbladet 18.06.2007)
Kunne Eivind sluppet et liv i rullestol? (Dagbladet 20.06.2007)
Tapte søksmål om feilbehandling av borreliainfeksjon (Dagbladet 30.06.2007)
Markhus tapte søksmål (Drammens Tidende 30.06.2007)
Eivind Markhus lam av flåttbitt  (Drammens Tidende 10.07.2009)
Eivind Markhus er død (Drammens Tidende 01.01.2017)

Presentasjon av Eivind Markhus – YouTube klipp:
Lyme Disease, What is going on? (002)

Lenker oppdatert 01.01.2024

Startside

image_print
Skroll til toppen