Symptomer

Norsk Lyme Borreliose-Forening (NLBF) har på sin nettside en meget nyttig oversikt over symptomer på borreliose, og de har vennligst gitt grønt lys til at det kan lenkes til oversikten deres:

Symptomer på borreliose

 

Originalen er fra http://www.borreliose-gesellschaft.de/ 

Etter avtale med Deutsche Borreliose Gesellschaft har NLBF oversatt symptomoversikten deres til norsk.

 

Psykiatriske lidelser i tilknytning til Lyme borreliose

I tillegg til NLBFs oversikt over «Forstyrrelser i sentralnervesystemet» kan det være på sin plass å inkludere ytterligere informasjon. I en artikkel utgitt av American Journal of Psychiatry i 1994, Lyme disease: a neuropsychiatric illness, beskriver artikkelforfatterne Brian A. Fallon og Jenifer A. Nields at man helt klart  kan være infisert av borreliabakterien selv om det ikke er noen tegn på fysiske problemer. Det listes opp en lang rekke psykiatriske reaksjoner som kan være forbundet med Lyme borreliose, bl.a. følgende:

  • alvorlig depressiv lidelse
  • anoreksi
  • bipolar lidelse
  • demens
  • panikkanfall
  • paranoia
  • tvangslidelse
  • schizofreni

Det framgår av artikkelen at depressive tilstander blant pasienter i senstadium av borreliose er relativt vanlig, og at studier har vist forekomst av slike tilstander fra 26 – 66 prosent. I konklusjonen sies det at psykiatere som arbeider i endemiske områder, må ta borreliose med i betraktning når det gjelder mulige diagnoser av alle avvikende psykiatriske lidelser. Det sies videre at ettersom mange av symptomene som er knyttet til borreliose involverer sentralnervesystemet, kan pasienter med borreliose bli henvist til psykiatere både før og etter diagnostisering. Brian Fallon er nå direktør ved Lyme and Tick-Borne Diseases Research Center, Columbia University Irving Medical Center i USA.

Kilde: 
Fallon, Brian A. and Jenifer A. Nields, Lyme disease: a neuropsychiatric illness, American Journal of Psychiatry 1994; 151 (11): 1571-83

Annen relevant informasjon:
Buhner, Stephen Harrod : Healing Lyme  – Natural Healing and Prevention of Lyme Borreliosis and Its Coinfections (2005). Denne boken har verdifull og detaljert informasjon om hvordan skader på sentralnervesystemet kan arte seg. Den har dessuten en omfattende bibliografi.

Se også:
Bransfield, Robert C., MD: The Neuropsychiatric Assessment of Lyme Disease
Bransfield, Robert C., MD: Assessment Form
Bransfield, Robert C., MD: Relationship of Inflammation and Autoimmunity to Psychiatric Sequelae in Lyme Disease, Psychiatric Annals, September 2012 – Volume 42 · Issue 9: 337-341
Marzillier, Sarah L.: Why psychologists need to know about Lyme Disease, Clinical Psychology Forum 2009

Publisert 15.06.2013
Lenker oppdatert 01.01.2024

Startside

image_print

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen