Litteratur, filmer & websider

Litteratur om borreliose på norsk

Iver Mysterud: Et alvorlig helseproblem: Flåttoverførte sykdommer (2014)

Flått kan overføre smitte av borreliabakterien og flere andre mikroorganismer som kan gi alvorlig sykdom. Oftest går det bra etter et flåttbitt, og helsevesenets standardbehandling hindrer normalt at det utvikler seg en infeksjon. Dessverre gjelder ikke det for alle som blir smittet, og ikke alle som blir det, får en tilfredsstillende behandling. Flåttoverførte sykdommer kan være svært alvorlige, og derfor er det absolutt nødvendig at de blir tatt på alvor. Forskning og erfaring indikerer dessuten at det kan være vanskelig å bli kvitt en langvarig borreliainfeksjon.

Denne boken gir en kort, historisk oversikt over oppdagelsen av borreliose, hvordan smitten overføres til mennesket, hvordan sykdommen utvikles og hvilke symptomer den gir på kort og lang sikt. Forskning tyder på at borreliose på lengre sikt kan føre til blant annet Alzheimers sykdom, ME (kronisk utmattelsessyndrom), MS (multippel sklerose) og psykiske lidelser. En sentral del av boka forklarer hvordan sykdommen best kan diagnostiseres og behandles. Den redegjør for de behandlingstilbudene som gis av helsevesenet og diskuterer også ulike tilnærminger fra leger og terapeuter som har en mer helhetlig behandlingsfilosofi. Det er forfatterens håp at boken kanskje kan hjelpe en rekke kroniske syke mennesker til et bedre liv.

Iver Mysterud er biolog, dr.philos. og fagredaktør i Helsemagasinet vitenskap og fornuft (VOF).

Utgiver: Stiftelsen vitenskap og fornuft (SVOF), Jar/Bærum

Boken bestilles direkte fra forlaget: vof@dbpartner.no, telefon 64 00 70 35

Les en anmeldelse av boken i Naturterapeuten, tidsskrift for naturmedisin.

Et innlegg om boken kan leses i Tidsskrift for Den norske legeforening.

 

Litteratur om urter på norsk

Rolv Hjelmstad: Medisinplanter i Norge  – Helsebringende vekster i naturen (2012)

Forfatteren er urteekspert, botaniker og naturfotograf. I boken beskrives det hvordan planter har vært brukt og fremdeles kan brukes som medisin mot små og store plager og sykdommer. Boken presenterer rundt 200 medisinplanter med tekst og bilder, og inneholder i tillegg mye generell informasjon om urtemedisin.

Les en anmeldelse av boken i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Rolv Hjelmstad driver, sammen med sin kone Christina Hjelmstad, Urtekilden, Norges største nettsted om urtemedisin.

 

Litteratur om borreliose / urter på engelsk

Matthew Wood: The Book of Herbal Wisdom – Using Plants as Medicines (1997)

Forfatteren er en av de mest kjente urtemedisinerne  i USA, og han har skrevet seks bøker om urter m.m. Da denne boken ble utgitt på midten av 90-tallet, var det første gang det ble publisert informasjon om kardeborrerotens gunstige virkning på borreliose. Ett kapittel er viet kardeborre. Boken har utrolig mye nyttig informasjon om mange urter.

Se norsk oversettelse av kapitlet Kardeborre – Dipsacus sylvestris.

 

Stephen Harrod Buhner: Healing Lyme  – Natural Healing and Prevention of Lyme Borreliosis and Its Coinfections (2005)

Forfatteren er en av de mest profilerte  urtemedisinerne i USA når det gjelder behandling av borreliose. Han har også bakgrunn som psykoterapeut. Buhner har skrevet flere bøker. Denne boken er tilegnet «For those people whose doctors told them it was all in their heads»! Boken går for å være en av de beste når det gjelder omtale av borreliosebehandling, og den er spekket med gode råd.

Boken Et alvorlig helseproblem: Flåttoverførte sykdommer  av biolog Iver Mysterud (se omtale øverst på siden), har et kapittel om urter der blant annet Buhners tilnærming til behandling av borreliose og hans urteprotokoll blir utførlig beskrevet over 13 sider. Urtene som inngår i protokollen gis en fyldig omtale, og presentasjonen gir en svært nyttig framstilling av Buhners behandlingsopplegg.  Mange av urtene som omtales er forøvrig inkludert i Flåtthjelps Urteoversikt. Napiers Herbals i Skottland har  en egen oversikt over urter som inngår i Buhners protokoll: Buhner Lyme Protocol.

En revidert utgave av Healing Lyme –  Natural Healing of Lyme Borreliosis and the Coinfections Chlamydia and Spotted Fever Rickettsiosis ble utgitt i 2015.

Stephen Harrod Buhner har også skrevet to bøker om koinfeksjonene:

Healing Lyme Disease Coinfections –  Complementary and Holistic Treatments for Bartonella and Mycoplasma (2013)

Natural Treatments for Lyme Coinfections –  Anaplasma, Babesia, and Ehrlichia  (2015)

 

Wolf D. Storl: Healing Lyme Disease Naturally  – History, Analysis and Treatments (2010)

Forfatteren er tysk medisinsk antropolog og etnobotaniker som selv ble borreliainfisert og syk. Han fant fram til kardeborrerot og ble frisk. I boken omtales også mange andre nyttige urter, i tillegg til at det gis mange andre råd for å oppnå helbredelse av sykdommen. Storl vier også oppmerksomhet til kardeborrrens historie, blant annet dens tidligere tilknytning til tekstilindustrien. Boken har dessuten en meget interessant gjennomgang av historien på den tiden da syfilis, som er beslektet med borreliose, herjet som verst. En fascinerende bok! (I tilfelle det skulle vært aktuelt, finnes boken på tysk også.)

 

Katinka I. Makaris: Out of the Woods – Healing Lyme Disease – Body, Mind & Spirit (2011)

Forfatteren er homeopat og var svært syk i flere år på grunn av udiagnostisert borreliose, men er også blitt frisk igjen. Hennes vei tilbake til god helse involverte bl.a. homeopati, akupunktur, «Rife machine» og ikke minst arbeid på indre plan. Denne boken er vakker og poetisk, i tillegg til å være praktisk.

 

Det finnes mange bøker på engelsk om borreliose. Ved å søke på «Lyme disease», f.eks. på www.amazon.co.uk og www.amazon.com, får man opp flere titler. Det er stort sett flere bokanmeldelser av bøker om borreliose å finne på www.amazon.com enn på www.amazon.co.uk.

 

Filmer

Under Our Skin – The Hidden Story of Lyme Disease – er en sterk og troverdig amerikansk dokumentarfilm om borreliose fra 2009. En informativ og nyttig diskusjonsguide er inkludert sammen med filmen.

Under Our Skin 2Emergence  – er oppfølgeren av den første filmen og kom i 2014.

Lyme Disease, What is going on? (002) – en presentasjon av Eivind Markhus – YouTube klipp.

 

Nyttige websider

Sunshine Botanicals / A Holistic Approach to the Treatment of Lyme’s Disease
Dr. Philip Fritchey skrev artikkelen Lyme-Aid som bidrar til å gi folk håp om bedring. Han hadde selv hatt borreliose og ble frisk av Tincture of Teasel Root. Han døde i 2017, og en noe revidert utgave av artikkelen er tilgjengelig på hans kones nettside, Sunshine Botanicals.

Se norsk oversettelse av den opprinnelig artikkelen Hjelp mot borreliose.

 

The TeaselLymer’s Garden
Dette er en gruppe på Facebook som diskuterer bruk av kardeborrerot i behandling av borreliose. Gruppen ble initiert av avdøde Lady Barbara som drev Lady Barbara’s Garden og som skrev flere artikler om kardeborre, inkludert Making Teasel Root Tincture.

Se forøvrig norsk oversettelse av Lady Barbaras artikkel Kardeborrerot som forbundsfelle.

 

Buhner Healing Lyme
Stephen H. Buhner er forfatter av boken Healing Lyme – Natural Healing and Prevention of Lyme Borreliose and Its Coinfections samt to bøker om koinfeksjoner omtalt på denne siden. Han har utarbeidet urtebaserte behandlingsopplegg for borreliose og koinfeksjoner. På dette nettstedet besvarte han i flere år spørsmål i tilknytning til behandlingsoppleggene. Selv om han ikke lenger gjør dette, har nettstedet har svært mye verdifull informasjon for dem som ønsker å orientere seg i forhold urtebasert behandling av borreliose. Det finnes også anbefalinger om hva man kan gjøre for å unngå flåttbitt.

Her er en sentral oversikt fra nettstedet: The Protocols.

På Tired of Lyme  finner du et interessant intervju med Stephen H. Buhner.

 

Katina I. Makris
Katina I. Makris er forfatteren av boken Out of the Woods – Healing Lyme Disease – Body, Mind & Spirit omtalt på denne siden. I to år (2013-2015) ledet hun et ukentlig radioprogram der personer med ulik kompetanse på borreliose ble intervjuet: Lyme Light Radio with Katina Makris. Intervjuene er fortsatt tilgjengelig.

 

 

Publisert 15.06.2013
Lenker oppdatert 01.01.2024

 

Startside

image_print

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen